Bengkung Moden | Kenapa Perlu Berbekung Selepas Bersalin?

//Bengkung Moden | Kenapa Perlu Berbekung Selepas Bersalin?

Bengkung Moden | Kenapa Perlu Berbekung Selepas Bersalin?

Bengkung Moden adalah trend terkini yang menjadi pilihan ramai berbanding bengkung tradisional. Kenapa perlu berbengkung?

Mana-mana wanita yang telah melahirkan anak akan memberitahu perasaan perut mengeleber selepas beberapa bulan perut tegang akan berasa sedikit pelik.

Selama beberapa bulan bayi membesar dalam rahim, kulit anda regangan, dan pinggul melebarkan memberi kesan kepada badan anda.

Beberapa hari pertama selepas bersalin adalah sesuatu yang perlu dibiasakan. Kesimbangan badan telah lari kerana tidak ada lagi beban di bahagian depan.

Posisi tidur juga berubah kerana tidak ada lagi bayi didalam perut yang menghalang. Walaubagaimanapun, posisi tidur sebelum mengandung tidak digalakkan kerana uterus belum lagi mengecut.

Sedarkah anda, uterus, kulit dan pinggul bukan sahaja yang mengalami transformasi malah otot turut sama terjejas dan perlu diberikan perhatian. Mujur ada bengkung moden untuk membantu.

Kenapa Perlu Bengkung Moden Selepas Bersalin?

Berbengkung adalah perkara yang penting dalam pemulihan badan selepas bersalin. Tidak kira apa jenis bengkung, sama ada bengkung kain atau bengkung moden, perut di balut dengan ketat. Ia bertujuan menyokong proses penyembuhan semula jadi badan.

Ia digunakan untuk memberikan sokongan kepada penarikan balik otot dinding perut, memperbaiki postur, menyokong ligaman yang longgar. Terutamanya memberi sokongan kepada tubuh badan sementara organ-organ penting kembali ke posisi dan saiz pra-kehamilan.

bengkung moden bersalin

Apakah Kelebihan Berbengkung?

Terdapat beberapa kelebihan berbenkung selepas bersalin antaranya:

  • Membaiki recti diastasis – Menurut Klinik Mayo, semasa kehamilan, rahim yang membesar meregang otot di bahagian abdomen. Ini boleh menyebabkan kedua-dua band selari besar otot yang bertemu di tengah-tengah abdomen terpisah. Satu keadaan yang dikenali sebagai diastasis recti atau diastasis recti abdominis.Berbengkung tidak kira tradisional atau bengkung moden dapat membantu band otot kembali kepada asal. Ia membolehkan Linea Alba, atau tisu penghubung, untuk mengukuhkan dan menyokong otot dengan lebih berkesan.
    bengkung moden

    Sebelum dan selepas kehamilan

     

  • Sokongan pelvik – Selain menyokong kawasan abdominal, bengkung dapat membantu memberikan sokongan kepada pelvis anda. Semasa melahirkan anak, tubuh wanita menghasilkan sesuatu hormon yang dinamakan relaxin. Ia membantu badan secara fizikal menjadi longgar dan lebih fleksibel dalam usaha untuk melahirkan bayinya.Apabila berbebengkung, kesempatan diambil terhadap relaxin dengan meletakkan tekanan pada pinggul dan pelvis.  Untuk mengembalikan bentuk badan  pra -kehamilan dengan mudah. Disamping itu, pengurangan hormon relaxin didalam badan membantu untuk menegangkan dan menyokong bahagian yang masih longgar dari kehamilan.
  • Sokongan bawah belakang  – Kaedah Bengkung  menyokong bahagian bawah belakang. Adalah diketahui umum bahawa otot abdomen mempunyai hubungan langsung kepada otot belakang. Menurut www.spine-health.com “… Otot-otot perut dan otot belakang adalah komponen utama rangkaian otot. Ia memberikan kekuatan untuk mengekalkan badan yang tegak dan untuk pergerakan.Apabila kedua-otot teras berada dalam keadaan lemah, tekanan terhadap tulang belakang akan bertambah. Kecederaan belakang atau sakit belakang. cenderung berlaku”. Dengan adanya sokongan bawah belakang, ia dapat mengurangkan ketegangan dan memperbaiki postur.
  • Faedah Emosi/ Spiritual – Ramai wanita seronok menyusu tanpa perlu bimbang perut mereka terdedah. Wanita seronok dalam proses penjagaan badan disamping memberi tumpuan kepada pemulihan dan proses penyembuhan.Ramai wanita mengambil kesempatan berbengkung sebagai penutupan atau simbolik kehamilan mereka. Masa inilah mereka mengambil kesempatan menjaga diri. Disamping itu, menjiwai peranan baru sebagai seorang ibu.

bengkung moden opah

Bengkung Moden Opah

Bengkung Opah dapat membantu anda dalam proses penyembuhan badan. Disamping itu menguruskan badan kembali kepada bentuk asal badan seperti yang yang di ingini sebelum bersalin. Dengan memakai bengkung moden, anda boleh menjaga kesihatan dan juga mengelakkan masalah. Masalah yang sering berlaku terhadap badan yang tidak dijaga dengan baik selepas kelahiran.

 

 

By | 2017-06-03T05:39:42+00:00 June 3rd, 2017|Bengkung|0 Comments

Leave A Comment